TUMTMK BAŞKANI

 

Değerli Öğretim Üyeleri ve Öğretim Elemanları

Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi (TUMTMK) nin her iki yılda bir gerçekleştirdiği ULUSAL MEKANİK KONGRESİ etkinliği şu an itibariyle 44 yaşında. Son üç kongrede de üç yüzden fazla akademisyenin yüzden fazla bildiri ile katıldığı ulusal anlamda en uzun soluklu ve en büyük katılımlı bu bilimsel etkinlik, her seferinde Türkiye’nin farklı bir üniversitesinde beş gün süre ile coşku içinde gerçekleştirilmektedir. Son 7 kongre ONLINE olarak İTÜ kütüphanesi bünyesinde akademisyenlerin hizmetinde olup, tüm bildiri kitaplarına İTÜ kütüphanesi üstünden ulaşılabilmektedir.

TUMTMK Yönetim Kurulu’nun 30 Eylül 2020 tarih ve 39 sayılı toplantısında, 2021 de düzenlenecek 22. Ulusal Mekanik Kongresi için mevcut pandemi süreci ve bunun kongreye muhtemel yansımaları kapsamlı bir biçimde ele alınmıştır. Kongrenin devamlılığı bağlamında, 22. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ’nin daha önceden belirlendiği gibi Çukurova Üniversitesi’nde 06-10 Eylül 2021 tarihleri arasında ama bu defa çevrimiçi (online) olarak yapılmasına karar verilmiştir. Yüz yüze bilimsel etkinliğin gücü tabii ki yadsınamaz, ama bu defa önceliğimiz toplumsal sağlığımız oldu.

Ulusal Mekanik Kongresi’nin bilimsel kapsamı, mühendislik uygulamalarına dönük matematiği kapsayan teorik mekanik, sayısal mekanik, deneysel mekanik, yapı ve malzeme mekaniği, akışkanlar mekaniği, termodinamik, ısı transferi, kontrol teorisi, sürekli ortamlar mekaniğinin her alanıdır. Kongrenin sabah oturumları, alanında üst düzey, ürettikleri ile saygınlık kazanmış bir çağrılı konuşmacının sunumu ile başlar ve daha sonra gün içinde paralel oturumlar biçiminde devam eder.

İndekslerce taranan dergilerin desteğini hem Ulusal Mekanik Kongresi'nin bilimsel seviyesini hem de katılımcıların araştırma düzeylerini yukarı çekme bağlamında çok önemsiyoruz. 22. Ulusal Mekanik Kongresi’ne de ikisi uluslararası indekslerce taranan ikisi de TR dizinde yer alan dört dergiden destek sağladık. Akademisyenlerimizden beklentimiz, makaleye çevirmek istedikleri bildirilerini, oturumlardaki önerilerden ve bilimsel gelişmelerden de yararlanarak bildiriler kitabından öteye taşımaları, genişletmeleri ve ilaveler yapmalarıdır. Böylece artık tüm dergilerin makalelere uyguladığı BENZERLİK TARAMASI sırasında makaleleriniz sıkıntı yaşamayacaktır. Bu dergilere ister Türkçe ister İngilizce makale gönderebileceksiniz. 

Yüksek Öğretim Kurumu tarafından gündeme getirilen araştırma üniversiteleri olgusu çerçevesinde, her düzeyden akademisyenin aynı ortamda birlikte olduğu bu bilimsel iklimin genç akademisyenlere aktarılması TUMTMK’nın temel hedeflerinden biridir. Tecrübeli akademisyenlerin enerjiye ve heyecana, genç akademisyenlerin de yeni konulara ve birikime ihtiyaç duyduğu düşünülür ise, sizler ile bu defa ekran başında olmaktan büyük mutluluk duyacağız. 44 yıldır süre gelen ve Türkiye’yi kucaklayan bilimsel heyecanlarımızı sizler ile paylaşıyor, birlikte büyümenin mutluluğunu hissediyoruz.

Bu vesile ile, bize maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Adana Çukurova Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.

Saygılarımla

Prof.Dr. Mehmet H. Omurtag
TUMTMK Başkanı
2021